poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Narządy zmysłów - zmysły powonienia, smaku i dotyku.


Temat: Narządy zmysłów – zmysły powonienia, smaku i dotyku.
Uczeń potrafi:
- przedstawia rolę zmysłu smaku, węchu i dotyku;
- wskazuje umiejscowienie receptorów właściwych zmysłom smaku, węchu, dotyku
i równowagi oraz planuje i przeprowadza doświadczenie sprawdzające
gęstość rozmieszczenia receptorów w skórze różnych części ciała.


 1. O tym jak bardzo potrzebne i precyzyjne są narzady zmysłów, przekonujesz się każdego dnia.
Rozpoznajesz zapachy, smaki, czujesz dotyk, odczuwasz ciepło i zimno, itp.
                             


2. Każdy ze zmysłow pełni określoną funkcję w naszym organizmie:
a) wzrok i słuch, które poznałeś na poprzednich lekcjach służą między innymi do odbierania 
wrażeń dochodzących z większej odległości,
b) powonienie, smak i dotyk odbieraja bodźce z blizszego otoczenia,
c) powonienie i smak - odbierają bodźce chemiczne, pozwalają między innymi na ocenę 
jakości pożywienia,
d) zmysł dotyku pełni wiele funkcji między innymi odbiera wrażenia dotykowe, 
wykrywa ból spowodowany np. ukłuciem, pozwala odczuwać swędzenie, itp.

3. Zmysł powonienia, za jego pomocą odbieramy sygnały chemiczne: 
                    
źródło: Puls życia klasa 7. Wydawnictwo Nowa Era

Narząd powonienia ma istotne znaczenie w ocenie pokarmu. Wrażliwość komórek węchowych wzrasta wtedy, gdy jesteśmy głodni. Narząd węchu szybko ulega adaptacji, co oznacza, 

że wrażliwość na dany bodziec węchowy szybko maleje. Dowiedz się więcej na temat
receptorów odbierających zapachy oraz sposobie wykrywania substancji chemicznych wydzielających zapach (podręcznik str. 208)

4. Smak. Wrażenia smakowe odbieramy za pomocą języka. Na nim rozmieszczone są 
brodawki, w których są umiejscowione kubki smakowe. To kubki smakowe, 
zawierające komórki smakowe, są właściwym narządem smaku.
                              
źródło: Puls życia klasa 7. Wydawnictwo Nowa Era


5. Dokonaj w oparciu o podręcznik str. 209 analizy rysunku przedstawiającego budowę języka. Dowiedz się:
a)  co odchodzi od każdego kubka smakowego?
b) co odpowiada za odprowadzanie do mózgu informacji o wyczuwanym smaku?
c) jakie brodawki znajdują się w tylnej części języka?
d) gdzie umieszczone są kubki smakowe będące właściwym narządem smaku? 

6. Człowiek rozróżnia pięć smaków. W tabeli brakuje jednego ze smaków. Jakiego?
Rozmieszczenie smaków prezentowanych w tabeli nie zgadzają sie z opisami - poprawnie przyporządkuj opis do rozmieszczenia smaku na języku.
        
                                      rysunki schematyczne, źródło:https://slideplayer.pl/slide/403657/

7.  Zmysł dotyku, narząd czucia.
Obejmuje  tysiące receptorów rozmieszczonych w skórze. Niektóre receptory
odpowiadają za odbieranie ciepła, zimna, bólu oraz ucisku. Receptory bólowe i temperaturowe 
mają dla organizmu znaczenie ochronne. Przypomnij sobie zagadnienia omawiane 
na lekcji biologii na temat budowy i funkcji skóry (podręcznik  str. 29-31).
Poznaliście wówczas budowę skóry i warstwy podskórnej. Zwróć uwagę
na rozmieszczenie między innymi ciałek dotykowych, ciałka nacisku i wibracji
oraz ciałek wrażliwych na nacisk.
                                 
źródło: Puls życia klasa 7. Wydawnictwo Nowa Era


8. Proszę wróć do doświadczenia dotyczącego badania gęstości i rozmieszczenia receptorów
w skórze w wybranych częściach ciała
(podręcznik str. 31) i postaraj się odnaleźć w zeszycie przedmiotowym zapisany wniosek z przeprowadzonego  doświadczenia.
Jeśli, nie został zapisany - proszę wykonaj doświadczenie i uzupełnij wniosek zapisując 

go pod tematem dzisiejszej lekcji. Możesz  skorzystać z podpowiedzi znajdującej się
na stronie https://epodreczniki.pl/a/skora/DZQ3VGmLg



9. Zapisz temat w zeszycie przedmiotowym i wykonaj pisemnie zadania zawarte
w punktach: 5,6 i 8.
Uczniowie, którzy nie oddali zeszytów ćwiczeń do sprawdzenia i posiadają je w domu
wykonują zadania 1,2 i 3 w ćwiczeniach str. 103 . ( w zeszycie przedmiotowym zapisują
temat lekcji i zadanie zawarte w punkcie 8.)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz